Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Strålning finns överallt

Många förknippar strålning i första hand med radioaktivitet från kärnavfall. Men att strålning är så mycket mer, och finns runt omkring oss hela tiden, stod klart när Olga German föreläste på SKB:s Östhammarskontor.

Kvinna i i profil i halvfigur. Foto: SKB.

Olga German, radioekolog från Vattenfall, föreläste om strålning på SKB:s kontor i Östhammar. Foto: SKB.

Vad är strålning egentligen? Och går det att leva utan att komma i kontakt med strålning? Det var några av de frågor Olga German både ställde och svarade på under kvällen. Hon är utbildad radioekolog och har arbetat som expert på området på Strålsäkerhetsmyndigheten, SKB och numera Vattenfall.

– Strålning är energi och värme, förklarade hon och visade var man kan påträffa strålningen. Strålning kommer från solen, från radon i byggmaterial eller i marken, från datorn och mobilen, från röntgenundersökningar, från solarium och brandvarnare med mera. Radioaktiva ämnen som avger strålning finns i små mängder i viss mat och inuti vår egen kropp.

Vissa mer utsatta

Medelsvenskens årliga stråldos ligger på 3,5 millisievert. Men det varierar beroende på vem man är och var man bor. Bland allmänheten är de som bor i radonhus eller solar mycket mer utsatta, men även till exempel renskötare som äter mycket renkött och svamp (innehåller små mängder cesium efter Tjernobylolyckan). I yrkeslivet gäller det läkare och sjukvårdspersonal som jobbar med farmakologi, samt piloter och flygvärdinnor. Det senare som en följd av kosmisk strålning från rymden. Även personer som genomgår olika slags medicinsk radiologisk diagnostik eller terapi utsätts för mer strålning än andra.

Men det här är inte nödvändigtvis något vi behöver oroa oss för. Det finns faktisk inga statistiska belägg alls för att strålning under 100 millisievert kan orsaka cancer. Forskarna utgår dock från beräkningar och säger att det kan finnas en viss ökad risk.

– Strålning är en svag cancerogen faktor men man ska undvika det så mycket som möjligt.

Viktigt ha respekt

Rädslan för strålning är stor och har ibland lett till åtgärder som kan ha gjort mer skada än nytta.

– Det finns exempel på folk som man flyttade från Tjernobyl till nya hus där det fanns radon som innebar högre strålning än vad som existerade i de områden man lämnat, berättade Olga German som själv kommer från Ukraina.

Men det är naturligtvis inte heller bra att nonchalera eventuella risker. På frågan om man behöver vara rädd eller inte svarade Olga.

– Man ska ha respekt och inte utsätta sig för mer strålning än nödvändigt. Medicinsk behandling med strålning ska till exempel alltid vara berättigad och utföras av professionella läkare och sjuksköterskor.

Och bland det absolut farligaste vi utsätter oss för finns solens strålar.

– I genomsnitt dör 400 människor varje år av malignt melanom i Sverige för att de solat för mycket.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 2 juni 2014