Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Stort intresse för samrådet kring Forsmarks hamn

Det kom ett 30-tal intresserade till SKB:s samråd enligt miljöbalken kring hamnverksamheten i Forsmarks hamn. Och så intresserade de var! Hela 55 frågor fick miljöhandläggare Erik Setzman och miljökonsult Yvonne Andersson svara på under onsdagskvällen.

– Det är ju precis så här det ska vara. Det är inte bara vi som ska berätta hur vi tänker utan samrådet är ju ett forum för allas synpunkter samt dialog och diskussion, kommenterade Erik.

Samråd-Erik

SKB:s Erik Setzman diskuterar hamnfakta med Arno Unge från Hargshamn och Leif Göransson från Sveriges Energiföreningars Riksorganisation (SERO). Foto: Lars-Rune Ölund, SKB.

Samrådet handlade främst om eventuell transport av bergmassor från det planerade Kärnbränsleförvaret och utbyggnaden av SFR sjövägen via Forsmarks hamn. Det som ett komplement till lastbilstransporter på väg.

Mötet var i stort positivt till att använda sjövägen. Det ger möjlighet att minska vägtransporterna och mängderna i bergupplagen. Dessutom nyttiggöra bergmassorna, vilket är i linje med tankar och önskemål som framförts framför allt från boende i Forsmark och längs de berörda vägarna samt från kommunen.

Många frågor och mycket siffror

Hamnens och farledens förutsättningar och miljökonsekvenserna av lastningen och fartygsrörelserna när det gäller buller, naturvärden, olycksrisker och damning redovisades. Det blev många frågor – och siffror – kring samrådets koppling till gällande tillstånd, de pågående miljöprövningarna, decibelnivåer, antalet ton bergmassor, fartygens storlek, trafikens omfattning, dess inverkan på fritidsbåtar, fåglar, miljö- och olycksrisker. Frågan om varför bentoniten, som ska användas för återfyllnad av förvaren, ska tas in via Hargshamn och inte via Forsmark kom också upp. Buller och omfattningen av sjötransporterna var stora diskussionspunkter.

– Vi har studerat olika storlekar på fartyg och laster och bedömer att maximalt tre transporter per dygn eller 15 per vecka högst 42 veckor om året skulle kunna vara möjligt. Inga störningar vid bostäder och endast obetydliga konsekvenser för kusthäckande fåglar i området väntas. Miljö- och olycksriskerna bedöms vara låga. Ingen bullrande verksamhet nattetid planeras, sa Yvonne Andersson.

Även betydligt mer visionära och innovativa nya förslag som exempelvis att förebereda hamnen för kryssningsfartyg så att Forsmark skulle bli ett internationellt besöksmål framfördes! Nåja, det senare är inte genomförbart av flera skäl, men visade att det var stor höjd och bredd på diskussionerna denna positiva samrådskväll.

– Fram till den 9 september är det möjligt att lämna ytterligare synpunkter. Sedan ska alla synpunkter beaktas, en samrådsredogörelse, ett tillägg till miljökonsekvensbeskrivningen (MKB:n) och ett yrkande sammanställas, formuleras och lämnas in till Mark- och miljödomstolen senast den 17 oktober, säger Erik Setzman.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 26 augusti 2016