Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB kommenterar preliminära granskningsresultat

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i dag publicerat de första preliminära resultaten från sin granskning av SKB:s ansökan om att få uppföra ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det handlar bland annat om säkerheten under uppförande och drift av slutförvarsanläggningen.

helene_300px

Helene Åhsberg. Foto: Lasse Modin.

Helene Åhsberg, projektledare för tillståndsprövningen hos SKB, ser positivt på att SSM nu är redo att presentera preliminära slutsatser från granskningen:

– Tillståndsprövningen för Kärnbränsleförvaret är en stegvis process, och därför är det positivt att vi i dag har kommit ett steg framåt med dessa preliminära resultat. Vi har samtidigt fått värdefulla synpunkter att ta med oss i det fortsatta arbetet.

– Även om det är preliminära bedömningar så är det självklart glädjande att SSM anser att vi har förutsättningar att uppfylla de krav som finns, ett kvitto på att vi är på rätt väg, fortsätter Helene Åhsberg.

I sammanfattningen för den rapport som behandlar säkerheten under uppförande och drift skriver myndigheten att: ”För samtliga aspekter bedömer SSM att SKB har förutsättningar att uppfylla myndighetens krav.”

I den rapport som behandlar det så kallade initialtillståndet, direkt efter deponering av en kapsel, görs i stort sett samma bedömning. Där skriver myndigheten att: ”SSM anser att SKB:s konstruktionsförutsättningar för slutförvaret är av rimlig detaljeringsgrad för innevarande steg i prövningsprocessen. De har baserats på en förståelse för relevanta förhållanden i slutförvarsmiljön som erhållits från platsundersökningar och tidigare säkerhetsanalyser.”

Myndigheten skriver att det inom detta område finns frågor där SKB måste fortsätta utvecklingsarbetet ytterligare, något som enligt Helene Åhsberg redan pågår:

– Ständigt förbättringsarbete och successivt ökad detaljeringsgrad är viktigt för oss, och är en naturlig del av den stegvisa prövningsprocessen, avslutar Helene Åhsberg.

SSM har tidigare kommunicerat att deras slutliga ställningstagande kommer senast under 2017.

Fakta

Tillståndsprövningen

SKB:s ansökningar om tillstånd för att få uppföra ett kärnbränsleförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn finns sedan i mars 2011 hos Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, samt Mark- och miljödomstolen. Under den granskning som pågår sedan dess har SKB gjort både förtydliganden och kompletteringar av ansökningarna. SSM har nu börjat publicera preliminära granskningsresultat inför sitt slutliga yttrande som planeras till 2017. Slutgiltigt beslut om tillstånd fattas av regeringen men först efter att kommunerna fått möjlighet att säga ja eller nej till SKB:s byggplaner.

I säkerhetsredovisningen i SKB:s ansökan visar SKB att de krav som finns på kärnteknisk säkerhet och strålskydd kan uppfyllas. Det handlar dels om säkerheten under uppförande och drift och dels om den långsiktiga säkerheten, eller om man så vill: säkerhet efter förslutning.

Vad menas med säkerhet under uppförande och drift?

Den del av säkerhetsredovisningen som SSM nu lämnat preliminära granskningsresultat för omfattar uppförande och drift till och med att all deponering av kapslar är avslutad och den sista deponeringstunneln är pluggad och försluten. Det handlar om såväl de tekniska som organisatoriska och administrativa åtgärder som planeras.

Vad menas med initialtillstånd?

Initialtillstånd för bränslet och de tekniska barriärerna i Kärnbränsleförvaret definieras som tillståndet omedelbart efter deponering och installation.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 24 juni 2015