Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Inkapslingsanläggningen ska byggas i direkt anslutning till mellanlagret Clab. Bilden är ett fotomontage.

SKB kan bygga strålsäker inkapslingsanläggning i Oskarshamn

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i dag publicerat ytterligare preliminära resultat från sin granskning av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar och en integrerad inkapslingsdel i mellanlagret för använt kärnbränsle (Clink).

Dagens rapport behandlar den sammanbyggda anläggningen Clink i Oskarshamns kommun. Helene Åhsberg, projektledare för tillståndsprövningen hos SKB, ser positivt på att SSM nu presenterar sin granskningsrapport inför sitt yttrande till Mark-och Miljödomstolen.

Helene Åhsberg är projektledare på SKB för tillståndsprövningen och spindeln i nätet när det gäller kontakter med de granskande myndigheterna.

Projektledare Helene Åhsberg. Foto: Lasse Modin.

– Det är glädjande att SSM gör bedömningen att vi i arbetet med Clink har förutsättningar att uppfylla myndighetens krav. Omfattande kompletteringar har gjorts under tillståndsprocessen så här långt och därför känns det bra att SSM nu bekräftar att vi har gjort rätt, säger Helene Åhsberg.

– Tillståndsprövningen är en stegvis process och nu har vi fått viktiga synpunkter att ta med oss i det fortsatta arbetet.

SSM:s bedömning är att SKB har förutsättningar att uppfylla myndighetens strålsäkerhetskrav både för att uppföra och driva inkapslingsanläggningen och för att lagra mer använt kärnbränsle i Clab.

– Ständigt förbättringsarbete och successiv ökad detaljeringsgrad är viktigt för oss, och är en naturlig del av den stegvisa prövningsprocessen, avslutar Helene Åhsberg.

Fakta

Tillståndsprövningen

SKB:s ansökningar om tillstånd för att få uppföra ett kärnbränsleförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn finns sedan i mars 2011 hos Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, samt Mark- och miljödomstolen. Under den granskning som pågår sedan dess har SKB gjort både förtydliganden och kompletteringar av ansökningarna. SSM har nu börjat publicera preliminära granskningsresultat inför sitt slutliga yttrande som planeras till 2017. Slutgiltigt beslut om tillstånd fattas av regeringen men först efter att kommunerna fått möjlighet att säga ja eller nej till SKB:s byggplaner.

Att tillstånd beviljas innebär dock inte att processen eller granskningen av SKB:s planer avslutas. När det gäller bygge av kärntekniska anläggningar finns ett stort antal kontrollstationer. Bland annat krävs ytterligare godkännande från SSM för att inleda uppförandet, för provdrift, för rutinmässig drift och till sist: för att avveckla och försluta anläggningarna. I varje skede kompletteras den säkerhetsredovisning som fanns med i SKB:s ansökningar som därigenom får en stegvis högre detaljeringsgrad.

I säkerhetsredovisningen i SKB:s ansökan visar SKB att de krav som finns på kärnteknisk säkerhet och strålskydd kan uppfyllas. Det handlar dels om säkerheten under uppförande och drift och dels om den långsiktiga säkerheten, eller om man så vill: säkerhet efter förslutning.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 23 mars 2016