Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Den europeiska gruppen, som alla har kärnkraft i sina kommuner, tittade bland annat på SKB:s nya utställning i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Foto: Lasse Modin.

Öppen dialog imponerar

Den öppna dialogen mellan SKB och Östhammars kommun var det som väckte störst uppmärksamhet bland besökarna, när kommunen ordnade en konferens för kärnkraftskommuner inom EU.

– Den svenska modellen har imponerat mycket på oss, förklarade Mariano Vila d’Abadal, generalsekreterare i GMF, Group of Municipalities with nuclear Facilities, som är organisationen för Europas kärnkraftskommuner.

Syftet med GMF är att stärka samarbetet mellan ländernas kommuner och skapa möjligheter att utbyta erfarenheter. I år är det Östhammar som har ordförandeskapet och står som arrangör för den årliga konferensen, tillsammans med de lokala samarbetsgrupperna.

– Det här är ett bra tillfälle att möta kommunkollegor som har kärnkraft i sina kommuner, sa kommunalrådet Jacob Spangenberg,

Initiativ av Östhammars kommun

Det var också Östhammars kommun som för två år sedan tog initiativ till det Europeiska nätverket EDWD, European Local network of radioactive waste dialogue, där nio länder ingår.

– Genom nätverket vill vi skapa möjligheter till informationsutbyte och fungera som ett bollplank åt EU-kommissionen i frågor som rör slutförvar, sa Stefan Edelsvärd, internationell samordnare vid Östhammars kommun.

Det var drygt 100 personer från 15 länder som samlades i Östhammar. Konferensdeltagarna hade ett digert dagsprogram, bland annat med besök på kärnkraftverket och en tur ner i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. SKB var inbjudna för att berätta om sitt arbete och planerna för slutförvaret av använt kärnbränsle.

Och det var inte utan stolthet Niklas Heneryd från SKB berättade om hur samarbetet mellan kommunen och SKB fungerar.

– Att förklara hur vi arbetar tillsammans är väldigt viktigt. Man får inte 79 procents acceptans hos invånarna i en sådan här fråga, om inte aktören och kommunen har en bra dialog, sa han.

Mariano-Vila-d-Abadal-200x250

Mariano Vila d’Abadal.

– Det krävs för att komma framåt. Då kan och bör man också ställa krav på dem som har ansvaret, fram till att regeringen fattar beslut.

Generalsekreteraren i GMF, Mariano Vila d’Abadal, förvånades över den transparens som finns i Sverige.

– Så är det inte alls i Spanien. Där är det betydligt mer komplicerat, sa han.

Elena-Gordon-200x250

Elena Gordon.

Elena Gordon, borgmästare i den lilla staden Almonacid de Zorita i Spanien, höll med.

– Jag har noterat att ni är väldigt bra på att ha en öppen dialog mellan olika grupper. Vi behöver bli mycket bättre på kommunikation. Jag är överraskad över det svenska sättet att hantera en sådan här stor fråga, sa hon.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 7 juni 2016