Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

När flera reaktorer stängs i förtid måste lagringskapaciteten öka i mellanlagret Clab. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Nya förutsättningar – nya krav

Nya besked om förtida stängningar av flera reaktorer gör att SKB måste justera sina planer. Bland annat uppstår behovet av en utökad lagringskapacitet på mellanlagret Clab och möjlighet att deponera eller mellanlagra rivningsavfall tidigare än vad man tidigare räknat med. På längre sikt leder dessa nya beslut dock till en mindre total mängd använt bränsle och radioaktivt avfall i systemet.

Men det är inte bara på lång sikt och kring de stora anläggningsprojekten som de nya förutsättningarna påverkar SKB. Samma sak gäller för den dagliga driften av de kärntekniska anläggningarna och transportsystemen.

susanneandersson_300px

Susanne Andersson. Foto: Lasse Modin.

Susanne Andersson är chef för Driftavdelningen på SKB. Hon menar att de nya långsiktiga planerna sätter extra fokus på hur driftanläggningarna ser ut och fungerar här och nu.

– För oss är det alltid självklart att se till att vi har säkra anläggningar som är väl underhållna. Samtidigt är det klart att det med detta beslut blir ännu tydligare hur viktigt det är att vi säkerställer fullt tillgängliga anläggningar, det vill säga att vi kan använda anläggningarna enligt deras fulla kapacitet, säger hon.

Säker drift och hög tillgänglighet i fokus

Susanne betonar att i den här frågan är utmaningen densamma både för mellanlagret Clab och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR: om kapaciteten ska öka på sikt, måste SKB se till att de befintliga anläggningarna är fullt tillgängliga.

Förutom de kärntekniska anläggningarna så påverkas även transportsystemet med m/s Sigrid.

– Här kan man väl säga att vi är tacksamma över att vi har varit förutseende nog att bygga ett nytt fartyg som har större kapacitet och håller hög klass. Det kommer att behövas fram över; när verken ställs av vill man att sluthärdar ska transporteras till Clab så snart som möjligt på ett säkert och effektivt sätt, säger Susanne och fortsätter:

– Mycket arbete med att utveckla SKB:s anläggningar pågår och i denna planering ska SKB nu också planera in ett för alla säkert och effektivt mottagande av en större mängd bränsle och avfall tidigare än planerat, så det gäller att kunna prioritera.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 10 november 2015