Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Programmering och legobygge var ett av många inslag på Äspölaboratoriets  30-årsfirande. August och Olle Wyckman var koncentrerade tillsammans med mamma Marie. Foto: SKB.

Lyckat jubileum för Äspölaboratoriet

Lördagen 14 maj var det öppet hus på Äspölaboratoriet för att fira att det var 30 år sedan SKB beslutade att bygga anläggningen och inleda platsundersökning.

Under dagen kunde man besöka de olika laboratorierna, gå på guidad naturvandring, höra om framtiden och förstås besöka underjorden. Sveriges Lantbruksuniversitet och räddningstjänsten var också på plats för att informera.

Många passade på att återbesöka Äspölaboratoriet men för många var det första gången. Ann-Catherine Linér från Västerås och Magdalena Kock från Göteborg var två långväga gäster som var på plats för första gången. De passade på att kombinera besöket på Äspö med en träff för personer som bott i Australien en period i sina liv.

Australien och Äspö

– Jag har inga förkunskaper alls om Äspö eller SKB, sa Ann-Catherine som berättade att gruppen brukar träffas en gång om året kring pingsthelgen runt om i Sverige. De träffades i Timmernabben och Äspö blev en ett bra utflyktsmål.

Gruppmedlemmarna var väldigt intresserade och det blev en lång frågestund innan de följde med på den guidade jubileumsturen som såg litet annorlunda ut än de vanliga besöksturerna.

Den startade på 450 meters djup och gick till -460. Även under jord märktes det av att det fanns många nya besökare då ett barn avbröt mitt i en tur och frågade:

– Vad är det ni jobbar med för något?

Det visade sig att det var fler som undrade det eftersom endast tre av de 18 i gruppen besökt SKB tidigare. Guiden fick backa ett par steg och berättade om SKB:s grundläggande uppdrag.

Populära legorobotar

Ett rum ovan jord som var populärt var konferensrummet Vinö som hade förvandlats till experimentverkstad för programmering av legorobotar. Bland besökarna där fanns Olle Wykman och han verkade trivas.

– Legot är bäst, sa han. Att bygga är roligare än att programmera.

Det verkade fler ha tyckt då det visade sig att en av robotarna på måndagsmorgonen behövde genomgå en viss rekonstruktion för att återgå till originalutformningen. Kanske fanns det bland besökarna en blivande robotkonstruktör och SKB-medarbetare …

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 23 maj 2016