Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Granskning av inkapsling påbörjad

Strålsäkerhetsmyndigheten har konstaterat att SKB:s ansökan om tillstånd för att få bygga en inkapslingsanläggning i Oskarshamn innehåller vad som krävs för att granskningen ska kunna påbörjas. Nu skickas ansökan ut på remiss.

Inkapslingsanläggningen är en del av hela slutförvarssystemet för det använda kärnbränslet. Den är tänkt att ligga i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. I inkapslingsanläggningen kommer det använda kärnbränslet att kapslas in inför slutförvaringen som ska ske vid det planerade Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Inledande bedömning

Det som har skett nu är att Strålsäkerhetsmyndigheten klarat av den första inledande bedömningen och kan gå vidare med sakgranskningen. Något som gläder Olle Olsson, ansvarig för Kärnbränsleprojektet på SKB.

– Det är bra att man har kommit så här långt, att man har konstaterat att ansökan är formellt komplett och innehåller alla de dokument som krävs för att den ska kunna granskas.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska nu göra mer ingående analyser och bedömningar av underlaget till ansökan. Samtidigt skickar myndigheten också SKB:s ansökan på remiss. Miljöorganisationerna, universitet och högskolor, kommunen och länsstyrelsen samt andra myndigheter ska få säga vad de tycker. Remissyttranden ska ha kommit in senast första juni nästa år.

På remiss

Ansökan om tillstånd för att få bygga själva Kärnbränsleförvaret i Forsmark gick på remiss redan i våras. Ansökan för både inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret, lämnades in till myndigheterna av SKB 16 mars 2011. Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare bedömt att den kommer att ta mellan två och fyra år att granska.
Parallellt med den prövning som genomförs av Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen görs också en prövning av Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 3 november 2011