Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Gimoungdomar gör pjäs om Kärnbränsleförvaret

Det var ett stort och svårt ämne, men esteteleverna på Bruksgymnasiet i Gimo hittade sin vinkel till slut. Om några veckor har de premiär på sin pjäs ”Spår”, en föreställning om kärnkraft, avfall och framtidsval.

Det börjar bli pirrigt nu när premiären närmar sig. Mycket ska fixas i sista stund, och replikerna måste sitta som en smäck. För första gången har de nio eleverna repeterat hela pjäsen i ett sträck, och det känns lite skakigt men också spännande.

Emma Andersson oroar sig lite för att hon inte ska hinna lära sig replikerna utantill.

– Sångtexter har jag inga problem med, men det här är värre. Det fastnar inte på samma sätt, säger hon frustrerat, men uttrycker samtidigt att hon utvecklats mycket under den här tiden och lärt sig massor.

Visste ingenting

Tredjeårseleverna på estetprogrammet i Gimo har arbetat med sin pjäs sedan i våras. Det var när SKB var på besök i skolan för att informera om planerna på ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark som idén kom upp att göra en föreställning om slutförvarsproblematiken.

Enligt klassens dramalärare Gunbritt Henricsson visste eleverna i stort sett ingenting om Kärnbränsleförvaret när de satte i gång.

– De fick börja med att utforska ämnet, göra research och ta reda på så mycket fakta de kunde innan själva skapandet satte i gång, berättar hon.

”Spår” bygger på de reaktioner, tankar och känslor kring kärnkraft och slutförvar som eleverna förmedlat och diskuterat, dels med varandra men också med lärarna. Manus, musik och bildspel har växt fram ur det materialet och kan sägas vara ett elev–lärar-samarbete. All koreografi har däremot eleverna gjort helt själva.

– Vi har velat ge vår syn på det här med slutförvaret, bekräftar Jonathan Nykvist, som har en roll i föreställningen men också spelar gitarr och bas.

Ställer frågor men ger inga svar

Att inte ta ställning i sakfrågan, har varit viktigt för eleverna, poängterar musikläraren Anna Backman Bister.

– Det har varit en del av syftet med arbetet, att ställa frågor utan att leverera några färdiga svar. Vi har haft livliga diskussioner i klassrummet och eleverna tycker olika, säger hon.

Nu väntar sju föreställningar i Ladan i Gimo för skolkamrater och allmänhet. Skolföreställningarna kommer att följas upp av diskussioner i klasserna med undervisande lärare. Och SKB, OSS (Opinionsgruppen för säker slutförvaring), MILKAS (Miljörörelsens kärnavfallssekretariat) och kommunens granskningsgrupp kommer att finnas tillgängliga på skolans torg för att svara på eventuella frågor.

Fakta

”Spår”

Medverkande: Jonathan Nykvist, Sanna Sanrell, Johanna Larsson, Frida Åhr, Jessica Lindén, Alice Pettersson, Malin Karlsson, Emma Andersson och Sara Lejon.

Pjäsen spelas i Ladan i Gimo:
7/11 kl 9.00 och 18.00
8/11 kl 9.00 och 13.30
10/11 kl 18:00
13/11 kl 14 och 18

Bakgrund

I våras fick esteteleverna och deras lärare Gunbritt Henricsson, drama, Anna Backman Bister, musik, och Jens Eklund, bild, uppdraget av SKB att göra en pjäs om det planerade Kärnbränsle-förvaret i Forsmark. SKB har inte påverkat innehållet i pjäsen, utan ungdomarna har haft full konstnärlig frihet i utformningen. SKB står för kostnaden för ljus och ljud samt lokalhyra.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 30 oktober 2013