Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Framtiden blir teater

100 000 år. Hur skildrar man det framtidsperspektivet i teater, musik och bild? Det funderar ett gäng estetelever från Bruksgymnasiet i Gimo på just nu. Resultatet blir en pjäs till hösten.

Det är Hanna Karlsson, konsult åt kommunikationsavdelningen i Forsmark, som tagit kontakt med Bruksgymnasiets estetprogram. Tanken är att låta en grupp elever tänka fritt runt temat 100 000 år, den tid som kärnbränslet måste hållas åtskilt från människor och miljö i Kärnbränsleförvaret.

Lärarna, Gunbritt Henricsson, teater, Anna Backman Bister, musik och Jens Eklund, konst nappade direkt och har nu tagit ut en grupp med nio intresserade elever i årskurs två.

– Det här är en stor utmaning för oss. Ämnet känns existentiellt och passande för ungdomar som har mycket existentiella tankar. Resultatet ska bygga på unga människors egna funderingar. De kommer ju att leva med den här problematiken mycket längre än vi, säger Gunbritt Henricsson.

Eleverna kommer att göra ett studiebesök på SKB i Forsmark och få veta mer om det projekt som arbetar med hur informationen om slutförvaret ska kunna bevaras för framtida generationer. Exakt var pjäsen ska spelas och hur är ännu inte bestämt. Men på estetprogrammet är entusiasmen stor inför projektet.

– Det känns väldigt roligt att bli tillfrågad om att få delta i samhällsproblematiken när det gäller en fråga som är så viktig för lokalsamhället, säger Gunbritt Henricsson.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 14 mars 2013