Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Representanterna för Strandnära AB, Fredric Johansson och Johanna Alvemo, tillsammans med Mats Ohlsson. Foto: SKB.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delade ut miljöpris

Restaurang- och hotellrörelsen Strandnära samt docenten Anna Augustsson fick i år motta Äspö Mijöforskningsstiftelses miljöpris à 50 000 kr.

Sedan 2013 delar Äspö Miljöforskningsstiftelse ut två miljöpris om 50 000 kronor till personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till ökat miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser.

Årets prisutdelning ägde rum i samband med konferensen Landsbygdsdagarna* som hölls i Oskarshamn den gångna helgen. Utdelandet skedde vid middagen som anordnades för konferensdeltagarna på fredagskvällen och prisutdelare var SKB:s Mats Ohlsson.

Mottagarna av årets miljöpris fick det med motiveringen:

Strandnära, i Stora Frö på Öland: ”Strandnära AB tilldelas Miljöpriset för att man i sin restaurang- och hotellrörelse på ett medryckande och smittsamt manér visar sina gäster hur naturens gåvor – gärna hämtade från ekologiska odlingar i närområdet eller framtagna enligt principerna för fair trade – kan avnjutas miljöriktigt och hållbart.”

Anna Augustsson, Linnéuniversitetet, Kalmar: ”Anna Augustsson tilldelas Miljöpriset för sin forskning om miljörisker från förorenade markområden. Hon arbetar med att förklara den direkta och diffusa spridningen av föroreningar från land till hav. Anna tar i sitt arbete vid Linnéuniversitetet ofta emot skolklasser och besökare som hon på ett mycket engagerat sätt informerar om vikten av en giftfri miljö.”

*Landsbygdsdagarna är en nationell konferens med fokus på landsbygdsutveckling.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 1 november 2017