Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Representanterna för Strandnära AB, Fredric Johansson och Johanna Alvemo, tillsammans med Mats Ohlsson. Foto: SKB.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delade ut miljöpris

Restaurang- och hotellrörelsen Strandnära samt docenten Anna Augustsson fick i år motta Äspö Mijöforskningsstiftelses miljöpris à 50 000 kr.

Sedan 2013 delar Äspö Miljöforskningsstiftelse ut två miljöpris om 50 000 kronor till personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till ökat miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser.

Årets prisutdelning ägde rum i samband med konferensen Landsbygdsdagarna* som hölls i Oskarshamn den gångna helgen. Utdelandet skedde vid middagen som anordnades för konferensdeltagarna på fredagskvällen och prisutdelare var SKB:s Mats Ohlsson.

Mottagarna av årets miljöpris fick det med motiveringen:

Strandnära, i Stora Frö på Öland: ”Strandnära AB tilldelas Miljöpriset för att man i sin restaurang- och hotellrörelse på ett medryckande och smittsamt manér visar sina gäster hur naturens gåvor – gärna hämtade från ekologiska odlingar i närområdet eller framtagna enligt principerna för fair trade – kan avnjutas miljöriktigt och hållbart.”

Anna Augustsson, Linnéuniversitetet, Kalmar: ”Anna Augustsson tilldelas Miljöpriset för sin forskning om miljörisker från förorenade markområden. Hon arbetar med att förklara den direkta och diffusa spridningen av föroreningar från land till hav. Anna tar i sitt arbete vid Linnéuniversitetet ofta emot skolklasser och besökare som hon på ett mycket engagerat sätt informerar om vikten av en giftfri miljö.”

*Landsbygdsdagarna är en nationell konferens med fokus på landsbygdsutveckling.

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 1 november 2017